• 2310696825

Λίγα λόγια για τον παιδικό σταθμό

 

Λίγα λόγια για τον παιδικό σταθμό

Το παιδί απο πολλή μικρή ηλικία νιώθει έντονα την ανάγκη να ανακαλύψει τον κόσμο που το περιβάλλει, να τον εξερευνήσει και να πειραματιστεί μαζί του. Ένα όμως απο τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στον Παιδικό Σταθμό, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες είναι η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Μέσα σ'αυτο το περιβλάλλον πρέπει να μάθει να νιώθει ασφάλεια και να συνεργάζεται αρμονικά με τα άλλα παιδιά. Ο παιδικό Σταθμός είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά σας θα ζήσουν, θα εργαστούν και θα παίξουν μαζί μας. Θα τους προσφέρουμε το σωστό περιβάλλον και θα τους διδάξουμε πράγματα που θα επηρεάσουν την εξέλιξη τους. Θα τα βοηθήσουμε στη ψυχοσωματική τους εξέλιξη και θα τα προετοιμάσουμε για την αυριανή τους προσαρμογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο.

Δεν ειναι υπερβολή αν τονίσουμε πως δεν υπάρχει άλλη τάξη, στην οποία να διδάσκονται τόσα πολλά όσα στον Παιδικό Σταθμό. Με την διαφορά ότι η διδασκαλία είναι απλή, ανεπίσημη, παιγνιώδης, φιλική και εύκαμπτη μπροστά στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των παιδιών.....

Η συναισθηματική αγωγή των παιδιών αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της εκπαίδευσης τους. Μάλιστα, η καλλιέργεια των κοινωνικών - συναισθηματικών δεξιοτήτων στο επίπεδο του σχολικού περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο που αναδύεται μέσα απο τη συμμετοχή των παιδιών σε ποικίλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του συναισθηματικού τους κόσμου, στην υιοθέτηση αξιών, στάσεων και συμπεριφορών (π.χ ετοιμότητα, αυτοεκτίμηση, διαχείριση συγκρούσεων, αποφαστιστικότητα, ενδιαφέρον κ.λπ) Οι αξίες αυτές παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού τρόπου ζωής σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, εφόσον καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό τη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του και με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η συναισηθματική αγωγή αφορά όλες τις ικανότητες του ατόμοτ ποτ αποτελούν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Επίσης η καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης αποτελεί αναμφίσβήτητα το βασικόιτερο στοιχείο ανταπόκρισης του σχολείου στις υποχρεώσεις του απέναντι στα παιδιά. Πρόκειται για την ικανότητα του ανθρώπου να λύνει προβλήματα.

Έτσι λοιπόν εφόσον στην προσχολική αγωγή είμαστε απαλλαγμένοι απο τη λογική της διδακτέου ύλης, μπορούμε να καλλιεργήσουμε σφαιρικά την προσωπικότητα των παιδιών, κάτι που αφήνει πολλά περιθώρια για καλλιέργια δημιουργικής σκέψης. Δηλαδή μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να μαθαίνουν.

Ακόμα η καλλιέργεια της φαντασίας είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη για την σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών, εφόσον είναι μια νοητική ενέργεια. Η επινόηση είναι προστάδιο της σκέψης, οπότε καλλιεργώντας τη φαντασία του παιδιού θέτουμε τις προυποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας σωστής, δομημένης και οργανωμένης σκέψης.

 

Μην ξεχνάμε όμως το πιο σημαντικό, όλα γίνονται και διδάσκονται στον Παιδικό Σταθμό μέσα απο το ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Το οποιό υπηρετεί ποικίλους σοβαρούς στόχους, ειδικά στη ζωή του αναπτυσσόμενου παιδιού. Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης, το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αποκτήσει σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές δεξιότητες και να τις τελειοποιήσει με τη συνεχή άσκηση τους. Το παιχνίδι διευρύνει τις εμπειρίες του ατόμου, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να φανταστεί σκηνικά, να δοκιμάσει πολλούς ρόλους που διαφορετικά δε θα μπορούσε ποτέ να τους κατανοήσει.

Το παιχνίδι παίζει βασικό ρόλου στο σχηματισμό της προσωπικής ταυτότητας ή της γνώσης του εαυτού.

Το παιχνίδι είναι ένα φαινόμενο ζωής που ασκεί, μορφώνει, καλλιεργεί. Δεν αποτελεί μόνο μέσο εκτόνωσης και ψυχαγωγίας αλλά βάση απαραίτητη για τη συγκρότηση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Ο παιδευτικός του ρόλος να μυήσει το παιδί στο μελλοντικό κόσμο των ενηλίκων, αποδεικνύεται σ'όλη την εξελικτική του πορεία μέσα στο χρόνο απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

 

Για να υλοιποιηθούν όμως όλα τα παραπάνω απαραίτητο εργαλείο είναι η ΑΓΑΠΗ! Η ΑΓΑΠΗ για τα παιδιία και αυτόν τον υπέροχο και μοναδικό μικρό κόσμο. Χωρίς αγάπη και όρεξη τιποτα δεν ειναι εφικτό και ολοκληρωμένο!

Share

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…